Komponent, værktøj og tilbehørsleverandører.

Interne LINK

Hifi grundviden

Lyduniversitetet

Den bedste akustik

Den perfekte højttaler

Power Amplifier

Power Amplifier EX

Pre Amplifier

Class D Amplifier

Nødvendigt udstyr

Historikken bag …

The Sledgehammer

Kabler og parasitter

Eksterne LINK

Højttaleren = tortur

Formler med mere

audiophileblog.dkPre Amplifier Version 3.0Forforstærkeren er færdigbygget!

Med ændring af projektrækkefølgen lykkedes det at færdiggøre forforstærkeren version 3.0 inden udgangen af 2016.

Forforstærkeren er - som den første af mine konstruktioner - med fjernbetjening til volumen og skift af indgange. ALPS potentiometer og relæ til valg af indgange. Og her snyder jeg. Indrømmet. Elektronikken til fjernstyringen er købt færdigbygget af en antagelig underbetalt kineser. De lydsignalbærende dele har jeg selv ansvar for.

Key data:

4-100.000Hz +0/-1 dB / <0,05% THD+N/IMD / Rise/fall time 10Vpp<1uS /

Output impedance 57 Ohm/5 – 40.000Hz (frequency area limited by the measuring equipment)
Kabinettet til forforstærkeren er købt her. Nedenfor ses det nyeste diagram til forstærkerkredsløbet.
Blokdiagram.
Diagrammet minder meget om det, der anvendes i effektforstærkeren. Forklaringen er den, at det bygger på erfaringerne fra en forenklet udgave af det viste kredsløb (billedet), som har stået model til effektforstærkerens konstruktion. Det viste kredsløb er anvendt gennem min ”vinylperiode” til såvel RIAA som linjeforstærker.

Konstruktionen med de mange år på bagen var på vej i skrotkassen for et par år siden. Til al held koblede jeg den for sjov skyld på som buffer mellem min DAC og mit daværende effekttrin. Kredsløbets lineære indgangsimpedans, lave udgangsimpedans og konstruktion som helhed tilførte musikken den musikalsk dynamiske oplevelse jeg søgte.

Erfaring er et uvurderligt værktøj.

Mine erfaringer fortæller mig at ændringer af komponenter eller layout skaber lydforandringer. Deraf kommer lysten til hurtigt at drage konklusionen, at en ændring altid er en forbedring. Men det opleves ikke altid sådan. Læg mærke til, at jeg bruger ordet lydforandringer. Ikke lydforbedringer. Forbedringer er subjektive oplevelser. Forandringer er objektive vurderinger baseret blandt andet på måling af de faktiske præstationer.

Subjektive oplevelser er styret af mange elementer, hvor selv den teknisk bedste elektronik risikerer at blive kasseret. Kredsløbene udgør en kæde af led som signalet passerer. Led som tilsammen danner lyden man hører. I udviklingsfasen står man hele tiden ved en skillevej. Til den ene side finder man elektronikken som farver lyden efter øjeblikkets præference. Til den anden side finder man elektronikken som påvirker lyden mindst mulig. Hvad er rigtig og hvad er forkert? Jeg er stærkt tilhænger af det sidste, da jeg opfatter den neutrale signalbehandling som den på lang sigt rigtigste. Vælger man løsningen med den musikalske farvning bliver det svært at holde styr på signalkædens totale resultat.

Udskiftning af en del af kæden risikerer at kræve fornyelse af den næste del, som metaforisk minder om en klatrevæg hvor det ene støttepunkt afløser det andet. En ny højttaler udløser valget af en ny forstærker. Den nye forstærker udløser en ny DAC eller ny pickup. Den nye pickup udløser behov for en ny RIAA. For at komme videre op skal man tilbage til højttaleren. En ny nogle trin op i kvalitet. Og sådan kan man blive ved til man når op – eller i tvivlens usikkerhed ender med at falde ned. Uden sikkerhedsline.


Billedet til højre er taget under tilblivelsen.


Lidt historik.

Testen af forstærkerkredsløbene blev i den tidlige fase foretaget med en ustabiliseret strømforsyning. Transformatorens spænding blev styret af min variotransformator – ensretterbro med 2 stk. 6800uF elektrolytkondensatorer. Derfra strøm til det viste kredsløb gennem 10 ohms modstande til hver af de viste kredsløb. Jeg var forberedt på et mindre bidrag af brum. Til min overraskelse var det slet intet brum. Man kunne dårligt konstatere blot det allermindste bidrag fra 100Hz på spektrum analyseren. Her konstaterede jeg også at kredsløbets forvrængning er mindre end 0,05% THD / 20-20.000Hz og under 0,1% THD+N. Dette sidste sammenholdt med lyttetesten gør, at et forbedringsområde bliver reduktion af – eller tilpasning af forstærkerens gain til det efterfølgende forstærkertrin.

Gain tilpasningen er blevet implementeret med et et godt resultat i den rigtige retning. Se billedet til højre. Ikke sådan at det ikke kan blive bedre, for hvornår er noget ”godt nok”?

Ønsker man en helt præcis værdiangivelse for forstærkerens gain tager man udgangspunkt i forholdet mellem de to blå mærkede modstande 2k2 divideret med 1k uden jumper. Det giver det laveste gain. De tre rødt markerede modstande indgår i parallelkobling med 1k modstanden og gain udregnes efter samme formel udregningen med de to blå mærkede modstande. Anvendelse af to jumpere udvider antallet af muligheder for gain tilpasning.

Tilpasning af gain har ligeledes den fordel at volumenkontrollens skala tilpasses det aktuelle setup. Signalniveauer fra individuelle valg af RIAA, DAC forstærker og højttaler.

Billederne nedenfor er taget tidligt i processen.TEST.

Nedenfor vises de foreløbige resultater af den færdigmonterede forstærker.

Herunder ses diverse målinger af forforstærkerens forvrængning (THD &THD+Noise) ved 2Vrms output.

Extreme Load Performance.

Den hårde belastning skabte usikkerhed om hvorvidt forstærkeren ændrer egenskaber og ryger ud af sit klasse A arbejdspunkt med mulig crossover forvrængning til følge.

Crossover check. Se kurven. Load 82 Ohm.
THD Spectrum @ 2,54Vrms into 82 Ohm (unsmoothed)
THD spectrum @ 2,54Vrms into amplifiers internal NFB load 2,7 kOhm (unsmoothed).


Extreme Load Performance!

Load 82 ohm at far end of 3 meter RG6 signal cable

Blue curve is amplifier input signal. Yellow curve is amplifier output signal at load position.
Extreme Capacitive load performance

Low Impedance Drive preamplifier. Driving 3 meter RG6 terminated at far end with

Load 82 ohm parallel with 10nF !!

10nF load equals the total load of aproximately 10 poweramplifiers including cables.

THD/IMD Distortion measurement shows no change in the audible range, with or without the added 10nF load capacitans.