Pre Amplifier Version 3.0






Forforstærkeren er færdigbygget!

Med ændring af projektrækkefølgen lykkedes det at færdiggøre forforstærkeren version 3.0 inden udgangen af 2016.

Forforstærkeren er - som den første af mine konstruktioner - med fjernbetjening til volumen og skift af indgange. ALPS potentiometer og relæ til valg af indgange. Og her snyder jeg. Indrømmet. Elektronikken til fjernstyringen er købt færdigbygget af en antagelig underbetalt kineser. De lydsignalbærende dele har jeg selv ansvar for.

Key data:

4-100.000Hz +0/-1 dB / <0,05% THD+N/IMD / Rise/fall time 10Vpp<1uS /

Output impedance 57 Ohm/5 – 40.000Hz (frequency area limited by the measuring equipment)




Kabinettet til forforstærkeren er købt her. Nedenfor ses det nyeste diagram til forstærkerkredsløbet.




Blokdiagram.




Diagrammet minder meget om det, der anvendes i effektforstærkeren. Forklaringen er den, at det bygger på erfaringerne fra en forenklet udgave af det viste kredsløb (billedet), som har stået model til effektforstærkerens konstruktion. Det viste kredsløb er anvendt gennem min ”vinylperiode” til såvel RIAA som linjeforstærker.

Konstruktionen med de mange år på bagen var på vej i skrotkassen for et par år siden. Til al held koblede jeg den for sjov skyld på som buffer mellem min DAC og mit daværende effekttrin. Kredsløbets lineære indgangsimpedans, lave udgangsimpedans og konstruktion som helhed tilførte musikken den oplevelse jeg søgte.






Erfaring fra tidligere konstruktioner.

Ændringer af komponenter eller layout skaber lydforandringer. Ofte med den konklusionen, at en ændring altid er en forbedring. Men det opleves ikke altid sådan. Læg mærke til, at jeg bruger ordet lydforandringer. Forbedringer er subjektive oplevelser. Forandringer er objektive vurderinger baseret på sammenhæng mellem det oplevede og måling af de faktiske præstationer.

Udskiftning af komponenter i kæden risikerer, at kræve fornyelse og ændringer i andre dele af signalvejen. Metaforisk minder det om en klatrevæg hvor det ene støttepunkt afløser det andet. En ny højttaler udløser valget af en ny forstærker. Den nye forstærker udløser en ny DAC eller ny pickup. Den nye pickup udløser behov for en ny RIAA. For at komme videre op skal man tilbage til højttaleren. En ny nogle trin op i kvalitet. Og sådan kan man blive ved til man når op.

Billedet til højre er taget under tilblivelsen.




Lidt historik.

Testen af forstærkerkredsløbene blev i den tidlige fase foretaget med en ustabiliseret strømforsyning. Transformatorens spænding blev styret af min variotransformator – ensretterbro med 2 stk. 6800uF elektrolytkondensatorer. Derfra strøm til det viste kredsløb gennem 10 ohms modstande til hver af de viste kredsløb. Jeg var forberedt på et mindre bidrag af brum. Til min overraskelse var det slet intet brum. Man kunne dårligt konstatere blot det allermindste bidrag fra 100Hz på spektrum analyseren. Her konstaterede jeg også at kredsløbets forvrængning er mindre end 0,05% THD / 20-20.000Hz og under 0,1% THD+N.

Billederne nedenfor er taget tidligt i processen.







TEST.

Nedenfor vises de foreløbige resultater af den færdigmonterede forstærker.

Herunder ses diverse målinger af forforstærkerens forvrængning (THD &THD+Noise) ved 2Vrms output.





















Extreme Load Performance.

Den hårde belastning skabte usikkerhed om hvorvidt forstærkeren ændrer egenskaber og ryger ud af sit klasse A arbejdspunkt med mulig crossover forvrængning til følge.

Crossover check. Se kurven. Load 82 Ohm.




THD Spectrum @ 2,54Vrms into 82 Ohm (unsmoothed)




THD spectrum @ 2,54Vrms into amplifiers internal NFB load 2,7 kOhm (unsmoothed).






Extreme Load Performance!




Load 82 ohm at far end of 3 meter RG6 signal cable

Blue curve is amplifier input signal. Yellow curve is amplifier output signal at load position.




Extreme Capacitive load performance




Low Impedance Drive preamplifier. Driving 3 meter RG6 terminated at far end with

Load 82 ohm parallel with 10nF !!

10nF load equals the total load of aproximately 10 poweramplifiers including cables.

THD/IMD Distortion measurement shows no change in the audible range, with or without the added 10nF load capacitans.