Kajs Klumme.

Musikgengivelse. Min oplevelse er at helheden består af summen af detaljerne. Jo flere jo mere helstøbt fremstår resultatet!

Februar 2018. Godt og vel et år efter påbegyndelsen er forstærkeren færdigbygget.


2 x 1.000 watt i 3,3 Ohm..er nu en realitet.






Jeg er opfordret til at fraråde personer uden kendskab til arbejde med livsfarlige høje spændinger at bygge denne eller noget tilsvarende.

Advarslen er oprindelig publiceret i en omfattende anmeldelse af denne hjemmeside, skrevet af Michael Sørensen på Trustpilot. Begrundelsen var at jeg erkender at være autodidakt (selvlært, red.) og dermed ifølge ham ikke evner at omgås elektronikken og livsfarlige spændinger. Ikke mindst det forargeligt kritisable i at jeg gennem publicering kunne opfordre andre til at bygge forstærkeren.

Og således er vi parate til …......


Den nye hjemmeside.



Den 1. Februar, 2018.


Så må vi på den igen. Efter flere måneder, hvor grumset fra mit tidligere virke har bundfældet sig, er der nu ryddet op og gjort klar til en ny aftapning.

Jeg begik den brøler, det var at fylde min hjemmeside og diverse debatfora med noget, jeg ikke har papir på. Og det går jo ikke. For straks en og anden opdager det, må man omgående advare andre mod at komme galt af sted ved at læse mine kragetæer. Om det beskrevne virker eller ej er sådan set ligegyldigt. For mangler jeg de lærdes accept og papir på mit virke, er jeg dårlig stillet ved folkets domstol.

Straks en og anden får nys om, at mit skrammel virker, smækker fælden. Misundelsen er svær at skjule. Det har vist sig vigtigt, at få mig dysset ned, så jeg ikke tror, jeg er noget. Eller andre får opfattelsen deraf. Et vigtigt budskab at få udbredt helt generelt. Altså vigtigt for de der har papir på deres viden. I menneskehedens interesse er det afgørende, at de papirløse ikke får lov at overskygge de lærde. Hvad kan det ikke ende med, hvis man undlader at slå ned på den slags?

Jonglerende med tekniske begreber med en smutter i ny og næ har jeg fornærmet eliten. Grumset jeg omtalte i starten. Og det går selvfølgelig ikke. Det er slut nu. Det bliver i højere grad nødvendigt, at læne sig op ad ekspertisen hos fremtrædende medlemmer af debatforaene. Undertegnede fraregnet, naturligvis. Der findes så mange gode råd, at det rigtige svar på et spørgsmål fremkommer, når man finder raflebægeret frem.

Til gengæld skal man holde sig fra komplicerede tråde med lange teoretiske forklaringer med målinger som ingen forstår. Det skaber unødig turbolens på et forum befolket af medlemmer, som hver for sig mener at vide meget bedre. I besiddelse af en viden, som hos flertallet fremkommer ved at være ligeglade med det tekniske. Bare musikken spiller. Og hvad skal man også med mere? Tal og fantasifulde beskrivelser. Nej, tak!

Læg mærke til, at jeg ikke har omtalt en eneste komponent i et musikanlæg. Det siges, at man ikke kan høre forskel på noget som helst. Og kan man, begrundes det i, at man var psykisk ustabil i gerningsøjeblikket. Så hvorfor spilde tid og spalteplads på det? Når elektronikkens forvrængning og efterklangen i lytterummet for de fleste bidrager til at højne kvalitetsniveauet, er der sat nye standarder for grej til seriøse audiofile.

Vi går en lys fremtid i møde.

©Kaj Reinholdt Mogensen



Projekter siden 2010.

Klik på billeder og logoer for adgang til emnerne




Delefilter.

Konstruktion af 24/24dB Linkwitz-Riley delefilter til JERN14 FIRST EDITION.






Forforstærker.

Sideløbende med højttalerprojektet konstruerede og byggede jeg disse to forforstærkere med elektronisk delefilter til subwoofer.




Subwooferen.

En prototype. Bygget på disse 18” LF18X401 RCF enheder. Drevet med en T-AMP 2400 forstærker fra THOMANN på 2x650WRMS/8 ohm. Gennem anvendelse af to enheder og det ISOBARISKE princip (vist nedenfor) halveres behovet for kabinetsvolumen. Uden det går ud over resonansfrekvens og frekvensgang nedadtil. Og med to enheder og to svingspoler, en eller allerbedst to forstærkerkanaler – en til hver højttalerenhed - er basgengivelsen holdt i et jerngreb. Med en autoritet man næppe tror mulig. Frekvensmåling udendørs (ikke begrænset af lytterum viste en så lineær frekvensgang ned til 20 Hz at jeg troede jeg målte på elektronikken i stedet for højttalerne. Men det viste sig at være subwooferen!



Med en effektformåen på 1000W pr. enhed og en effektivitet på 98dB/2,83Vrms (1W/8 ohm) reduceres behovet for forstærkereffekt til en 1/10 af det der er nødvendig til de ofte anvendte 88-89dB følsomme enheder. Eller sagt på en anden måde. 10W til denne højttaler vil kræve 100W til en 88dB følsom enhed. 500W til en LF18X401 spiller med samme niveau, som man til en ”normal” enhed skulle have 5000W til rådighed for at gøre. Så betydningen af effektivitet er til at få øje på.




Billedet nedenfor. Der er ikke vist den 15mm aluminiumsring der skal monteres mellem enhederne, så membranernes kanter ikke kommer til at berøre hinanden under drift.




Konstruktion og bygning af LOW IMPEDANCE DRIVE PRE-AMPLIFIER. Båndbredde: 5- 100,000 Hz +0/-1 dB THD+N <0,07%THD @ load >100 Ohm / 10nF ! Output impedance 57 Ohm / 5-40000 Hz.




Konstruktion og bygning af to LOW IMPEDANCE DRIVE POWERAMPLIFIER.

Dual parallel power supply. 2x330W/6,6Ohm/<0,1%THD+N/IMD begge kanaler drevet samtidig. 435W/6,6 Ohm/<0,1% THD+N/IMD ved én kanal drevet.




Igangværende projekt. Bygning af to stereo effekttrin. Beregnet til mindst 2x500W/6,6 Ohm –2x900W/3,3 Ohm @ <0,1%THD+N.


Den først er bygget.

Måling d. 27. Januar 2018. En kanal drevet: 1090 Watt i 3,3 Ohms belastning. (Fire cifre. Den er god nok.


Strømbegrænseren er stillet til 40 Ampere. Svarende til dynamisk drift af impedanser ned til 2 Ohm.













Hver kanal er udstyret med 2x20 parallelt koblede udgangstransistorer. De er styret af 4 drivertransistorer i klasse A mode. Alle monteret på kølepladen. Input og driverkredsløbene er i udgangen bestykket med tilsvarende to udgangstransistorer (indsat billede). Hver med 150W/15A effektkapacitet. Strømforsynet fra en 12 kg, 2000VA ringkernetransformator, gennem to parallelt koblede 50A brokoblede ensrettere til to elektrolytbanke. I alt 160.000uF/100V driftsspænding. Forbundet med 30mm2 messingskinner og placeret i to grupper ved udgangstrinene. Kondensatorbankene er forbundet til udgangstrinene med fire 6mm2 kun fem centimeter kabler til de tilsvarende messingskinner, som forbinder powerrailens mange parallelt koblede udgangstransistorer. Højttalersignalet fra alle transistorerne anvender ligeledes 30mm2 messingskinner ud til højttalerrelæerne, to paralleltkoblede hver på 20A/250V, placeret få centimeter fra terminalerne. Drivertrinene strømforsynes fra hver sin strømforsyning. Med egen ensretter og 2x9000uF/100V.




Forstærkeren set fra bunden.

Venstre øverst: Softstart og ventilator styring. Venstre nederst: VU meter belysning og indikator styring. Højre øverst: DC og overload protection. Delay og relæstyring af højttalerrelæer. Højre nederst: VU meter kontrol. Spidsvisende logaritmisk.















Fra computer til højttaler. Brug programmer som understøtter brugen af ASIO drivere sammen med tilhørende DAC. Her vist min TASCAM UH-7000. Musikkens rå data bliver med ASIO sendt DIREKTE til DAC'en i Bit Perfect kvalitet.

Hearing Is Believing”.