Kajs Klumme.


Den 13. december, 2018. Jeg har forladt hifi-debatterne. Det har længe været i overvejelse, som følge af formen debatten har taget. I dag slog jeg en streg i sandet og drog konsekvensen af udviklingen. Jeg har fået konstateret at jeg gennem deltagelse i hifi-debatter har udviklet Jan-fobi. Indtil nu har to af samme navn givet mig allergiske reaktioner.- De bedste ønsker om en Glædelig Jul -2 x 1.000 watt i 3,3 Ohm..er nu en realitet.


2018 ©Kaj Reinholdt MogensenProjekter siden 2010.

Klik på billeder og logoer for adgang til emnerne
Delefilter.

Konstruktion af 24/24dB Linkwitz-Riley delefilter til JERN14 FIRST EDITION.


Forforstærker.

Sideløbende med højttalerprojektet konstruerede og byggede jeg disse to forforstærkere med elektronisk delefilter til subwoofer.
Subwooferen.

En prototype. Bygget på disse 18” LF18X401 RCF enheder. Drevet med en T-AMP 2400 forstærker fra THOMANN på 2x650WRMS/8 ohm. Gennem anvendelse af to enheder og det ISOBARISKE princip (vist nedenfor) halveres behovet for kabinetsvolumen. Uden det går ud over resonansfrekvens og frekvensgang nedadtil. Og med to enheder og to svingspoler, en eller allerbedst to forstærkerkanaler – en til hver højttalerenhed - er basgengivelsen holdt i et jerngreb. Med en autoritet man næppe tror mulig. Frekvensmåling udendørs (ikke begrænset af lytterum viste en så lineær frekvensgang ned til 20 Hz at jeg troede jeg målte på elektronikken i stedet for højttalerne. Men det viste sig at være subwooferen!Med en effektformåen på 1000W pr. enhed og en effektivitet på 98dB/2,83Vrms (1W/8 ohm) reduceres behovet for forstærkereffekt til en 1/10 af det der er nødvendig til de ofte anvendte 88-89dB følsomme enheder. Eller sagt på en anden måde. 10W til denne højttaler vil kræve 100W til en 88dB følsom enhed. 500W til en LF18X401 spiller med samme niveau, som man til en ”normal” enhed skulle have 5000W til rådighed for at gøre. Så betydningen af effektivitet er til at få øje på.
Billedet nedenfor. Der er ikke vist den 15mm aluminiumsring der skal monteres mellem enhederne, så membranernes kanter ikke kommer til at berøre hinanden under drift.
Konstruktion og bygning af LOW IMPEDANCE DRIVE PRE-AMPLIFIER. Båndbredde: 5- 100,000 Hz +0/-1 dB THD+N <0,07%THD @ load >100 Ohm / 10nF ! Output impedance 57 Ohm / 5-40000 Hz.
Konstruktion og bygning af to LOW IMPEDANCE DRIVE POWERAMPLIFIER.

Dual parallel power supply. 2x330W/6,6Ohm/<0,1%THD+N/IMD begge kanaler drevet samtidig. 435W/6,6 Ohm/<0,1% THD+N/IMD ved én kanal drevet.
Igangværende projekt. Bygning af to stereo effekttrin. Beregnet til mindst 2x500W/6,6 Ohm –2x900W/3,3 Ohm @ <0,1%THD+N.


Den først er bygget.

Måling d. 27. Januar 2018. En kanal drevet: 1090 Watt i 3,3 Ohms belastning. (Fire cifre. Den er god nok.


Strømbegrænseren er stillet til 40 Ampere. Svarende til dynamisk drift af impedanser ned til 2 Ohm.

Hver kanal er udstyret med 2x20 parallelt koblede udgangstransistorer. De er styret af 4 drivertransistorer i klasse A mode. Alle monteret på kølepladen. Input og driverkredsløbene er i udgangen bestykket med tilsvarende to udgangstransistorer (indsat billede). Hver med 150W/15A effektkapacitet. Strømforsynet fra en 12 kg, 2000VA ringkernetransformator, gennem to parallelt koblede 50A brokoblede ensrettere til to elektrolytbanke. I alt 160.000uF/100V driftsspænding. Forbundet med 30mm2 messingskinner og placeret i to grupper ved udgangstrinene. Kondensatorbankene er forbundet til udgangstrinene med fire 6mm2 kun fem centimeter kabler til de tilsvarende messingskinner, som forbinder powerrailens mange parallelt koblede udgangstransistorer. Højttalersignalet fra alle transistorerne anvender ligeledes 30mm2 messingskinner ud til højttalerrelæerne, to paralleltkoblede hver på 20A/250V, placeret få centimeter fra terminalerne. Drivertrinene strømforsynes fra hver sin strømforsyning. Med egen ensretter og 2x9000uF/100V.
Amplifier Grounding.

Den lydmæssige største hemmelighed i mine forstærkerkonstruktioner er analysen og konstateringen af vigtigheden i at separere ”signalground” og ”powerground”. Resultatet blev som vist på billedet. Ingen forbindelse mellem signal- og powerground andre steder end på starground. Det neutrale stelpunkt.

Problemstillingen er, at man fristes til at sige, at stel er stel. Ligegyldig hvor og hvordan. Derved kommer man til at sammenblande signalet med støj og små spændingsvariationer fra strømforsyningen. Og da forstærkerens forstærkning og lydgengivelse er forskellen mellem indgangssignal og udgangssignal, får man det mest præcise resultat ved, at indgang og feedback har samme nulpotentiale (stelpunkt). Upåvirket af alt andet. Diagrammet er første gang anvendt i min Xtreme Project forstærker og blev publiceret i foråret 2018 i denne tråd på Nerds.

I december 2018 skrev trådstarter alias Maleren dette. Citat:

Anyways: jeg har testet ny starground her til aften, efter anvisninger her i tråden, på min anden Acurus A250 som jeg bruger dagligt, med input/feedback ground til chassis og resten ved psu center... - og resultatet heraf er intet mindre end imponerende.

Sikken en ro der kom på lydbilledet og brum fra trafoen er væk som en lille sidegevinst.

Citat slut.
Forstærkeren set fra bunden.

Venstre øverst: Softstart og ventilator styring. Venstre nederst: VU meter belysning og indikator styring. Højre øverst: DC og overload protection. Delay og relæstyring af højttalerrelæer. Højre nederst: VU meter kontrol. Spidsvisende logaritmisk.Fra computer til højttaler. Brug programmer som understøtter brugen af ASIO drivere sammen med tilhørende DAC. Her vist min TASCAM UH-7000. Musikkens rå data bliver med ASIO sendt DIREKTE til DAC'en i Bit Perfect kvalitet.

Hearing Is Believing”.
Det kan synes fornuftigt at bevare en sund skepsis når audiofile udveksler erfaringer. Men nogle gange kaster det guldkorn af sig, hvis man er åben for ideer. Selv de umiddelbart tåbelige.