Ja, jeg var oprindelig i færd med at skrive en laaang forklaring på at jeg er dømt ude af ”det gode selskab”. Men hva' faen ….. HiFi debatter er ikke værd at spilde sin ungdom på. Det skulle da lige være for humoren i en tekst som denne, skrevet som svar fra forumadministratoren i mit andet forsøg i debatten på omtalte forum. Også den tråd blev slettet.
Citat:
”Fortolkningen
om at strømmen fra strømforsyningen går gennem
højttaleren, er dog også skæv, da der er tale om
et moduleret/forstærket signal, som har fået sin styrke
fra en DC strøm”. ”Sammenlign
det med en batteri-lygte ….. her
forbruges strømmen og går ikke retur til batteriet”.
Citat slut.
Kredsløbsforståelse. Måske man alligevel – trods heftige protester - skulle have sat sig omkring et bord med diagrammer og lærebog foran sig. Teksten er illustreret nedenfor.
Med udgangspunkt i
forumindehaverens kredsløbsforståelse, gik jeg her til
morgen ud i bilen og fjernede det sorte startkabel. Det er jo ikke
længere nødvendigt da strømmen fra det røde
”forbruges” i startmotoren ”og går ikke
tilbage til batteriet”. Næste arbejdsopgave bliver at
fjerne minuslederen i højttalerkablerne, da ”strømmen
forbruges” i højttalerne og derfor ikke længere
behøver, at gå tilbage til strømforsyningens nul.
Hvorfor har man ikke fundet ud af det for længe siden? ;-))
Djævelen ligger i detaljen
En detaljeret gennemlæsning af den heftige og stærkt overophedede, nu slettede debattråd om ”strømforsyningen indgår i signalvejen” viser at forumindehaveren – trods sin indædte modstand og vedholdende argumentation mod udsagnet og uden selv at være klar over det, har bekræftet sandheden deri. Det endda indbefattet i en enkelt sætning fra hans hånd!
Tilbage står blot at få styr på kredsløbsforståelsen, som har vist sig overmåde vanskelig. Lykkes det, kan vi omsider få lagt låg på sandheden i udsagnet.
Det betyder ikke, at jeg vender tilbage til forum. Min oplevelse er, at alt for få finder interesse i teknik på elektronikkomponentniveau, som for mig er det interessante ved vores hobby. Ud over musikken naturligvis.
Forklaring
følger.
Diagrammet nedenfor. Følger man pilene, vil man se hvor strømmen kommer fra og hvor den vender tilbage. For det ER IKKE sådan, at ”strømmen forbruges i højttaleren” og ”ikke løber tilbage til strømforsyningens nul” (transformatorens midtpunkt). (se det gult markerede øverst på siden)
Enhver som har været nærværende i den første fysiktime véd, at fjerner man en af ledningerne plus eller minus, slukkes der for strømmen. Altså løber strømmen hele vejen gennem det sluttede kredsløb og strømstyrken er den samme uanset hvor i kredsløbet man måler!
Og så kommer vi til sætningen Mikkel Gige skrev, for det hedder indehaveren af forum, med hvem debatten udviklede sig i en kaotisk og helt forkert retning.
CITAT: ”Fortolkningen om at strømmen fra strømforsyningen går gennem højttaleren, er dog også skæv, da der er tale om et moduleret/forstærket signal, som har fået sin styrke fra en DC strøm”. CITAT SLUT
”Skæv” - nej strømmen løber gennem højttaleren! MEN …. strømmen er på dette sted – som det rigtigt beskrives - blevet til ”et moduleret DC signal”. En forstærket kopi af lydsignalet man leder ind i kredsløbet afsluttet med transistorerne, som får deres strøm fra strømforsyningen. Kigger man meget nøje på kredsløbet, ser man også at strømforsyningens strømbærende komponenter sidder i serie med transistorerne, som er en væsentlig del af signalvejen. I hvilken højttaleren ligeledes er en del af.
Vi må konkludere, at strømforsyningen INDGÅR i signalvejen og strømforsyningen sidder i serie med signalvejen, i hvilken højttaleren også befinder sig.
Så kommer vi til diskussionens kerne. Har strømforsyningen indflydelse på lydgengivelsen?
Går vi tilbage til Mikkel Giges helt korrekte forklaring om ”et moduleret DC signal”, betyder det at det totale kredsløbs udgangsspænding varierer. Det samme gør strømstyrken. Og nu skal vi holde fast i forskellen mellem spænding og strøm. Det er vigtigt. For i tomgang uden indgangssignal er strømforsyningens SPÆNDING konstant. Ren DC. Der står nul Volt på forstærkerens udgang. Men så snart vi tilfører et lydsignal øges udgangsspændingen. OG STRØMSTYRKEN! Begge dele varierer i takt med lydsignalet. Og da transistorerne, som dikteret af lydsignalet og deres belastning kræver varierende strøm fra strømforsyningen, vil den blive påvirket heraf.
MED MINDRE ….... Strømforsyningens indre modstand ved alle frekvenser lydsignalet indeholder er NUL OHM. For er det ikke tilfældet (hvad det kun teoretisk er muligt), vil strømforsyningens indre modstand sidde i serie med lydsignalet. I serie med signalvejen! Og indsætter man ad den vej ”en seriemodstand” (strømforsyningen), som ovenikøbet måske ikke er impedanslineær, undgår man ikke at strømforsyningen påvirker lydsignalet.
Mikkel Gige slipper ikke for at indse at strømforsyningen sidder i SERIE med signalvejen. I serie med forstærkerens udgangstransistorer og højttaleren i denne sammenhæng.
Med venlig hilsen og tak for kampen
Kaj Reinholdt Mogensen.
–
Kredsløbsforklaring. De røde pile indikerer strøm og signalvejen ved musiksignalets positive halvperioder. De lilla de negative halvperioder. Pilenes retning fra plus til minus.