Kajs Klumme.

Med indkøbet af ti LJM15 ClassD moduler er turen nu kommet til at afprøve klasse D teknikken i praksis. Jeg har netop afgivet ordre på transformatorer til opgaven. Leverandøren er den samme som sikrede mig de store transformatorer til Xtreme Amp. Hvilket også i denne sammenhæng betyder, at der bliver strøm nok.

Projektet indbefatter konstruktion af et trevejs 24/24dB/okt Linkwitz Riley elektronisk delefilter til brug sammen med modulerne i mine trevejs højttalere i stuen. Ombygge dem fra passive til aktive udgaver.

Der er dog mig bekendt ingen roser uden torne. Heller ikke her. Den røde pil er en markering af en trist erfaring jeg har gjort mig. To ud af tre moduler har under mine foreløbige tests vist fejl. Modulerne har uden ydre påvirkning, ved svag volumen, med pludselig opstået kortvarigt støj, ophørt med at virke. Først da det andet ud af tre testede moduler viste samme fejl lykkedes det at lokalisere fejlen. Der opstod lækage i dioden D3, så den målte 5,3kOhm. ?? Udskiftning af den med lån fra et andet fungerende modul genskabte glæden. Der indkøbes omgående nye dioder af typen anvist i applikationen til modulet. Dioden skal kunne tåle at arbejde med switchfrekvensen på 400 kHz uden at ødelægges.

Men bortset fra det er lydgengivelsen absolut værd at bygge videre på! Jeg har blot tilbage at forlige mig med synet af den simple konstruktion..!


Link til min artikel.
Lydgengivelsen udfordrer min Xtreme Amp!

Audiophile Quality ….. !??

Gennem flere dages lyttetest og evaluering blev jeg stadig mere opmærksom på mulige forklaringer på forskelle og ligheder jeg hørte på de to teknologier. Jeg havde i min iver for at nå resultater valgt at anvende et par ”Audiophiler MKP Kondensator” fra Mundorf. Placeret i modkoblingskredsløbet. Med påskriften ”Audiophiler” og ”M-cab” fra Mundorf som fabrikant skulle man tro at man derved befandt sig i ”Hifi-verdenens hellige haller”.

Men i sammenligning med mine omhyggeligt lyttetestede, nyerhvervede, modificerede klasse D moduler, som aldrig har set skyggen af en Mundorf kondensator, manglede Xtreme Amp'en den klarhed i stemme- og instrumentplaceringen i lydbilledet, jeg oplevede med de kinesisk fremstillede moduler. Og det kan jeg slet ikke acceptere er tilfældet.

Kunne det være kondensatoren, som den eneste i signalvejen, som var årsag? Jeg så ikke anden udvej end at erstatte dem med den Panasonic RF-grade MKP, der var valgt ved projekteringen. Det gav en forandring.

Mit valg af Mundorf ”Audiophiler Kondensator” til modkoblingen, viser sig at være en dårlig ide. En rigtig dårlig ide! Det udefinerbart lidt uldne og upræcise jeg ved sammenligning med klasse D modulerne opdagede, forsvandt. I forhold til før, står stemmer og instrumenter nu knivskarpt placeret i bredde og dybde af lydbilledet.

Jeg har genfundet det, jeg har fremhævet af positive ting ved klasse D modulernes gengivelse. Dog med den ikke ubetydelige forskel, at det svagt tilspidsede lydbillede på klasse D modulerne, ikke var at finde i Xtreme Amp'en, hvor gengivelsen efter ændringen fik en overraskende naturlig sammenhæng i hele frekvensområdet.

Jeg formoder at den resterende forskel på de to teknologier ligger i filterproblematikken og modkoblingsmetoden i de anvendte klasse D moduler. Med Xtreme Amp er der tale om to forskellige forstærkere, alene som følge af det ændrede valg af to kondensatorer. Udskiftningen af kondensatorerne betød at Xtreme Amp'en igen fik førertrøjen. Med modulerne lige i hælene. En tankevækkende oplevelse.

Xtreme Amp Projekt 2 skrinlægges alligevel ikke ….... ! Men det var tæt på.
Kondensatoren og signalvejen gennem anlægget. Det er almindelig accepteret at kvaliteten af en kondensator i indgangssignalet til en forstærker, skal være af bedste kvalitet. Eller helt undværes. Mine allerseneste forsøg bekræfter at valget og kvaliteten af kondensatorer i modkoblingskredsløbet er tilsvarende vigtige. Samtidig med at de sjældent kan undværes.

Udvikling af hifi er en virtuel klatrevæg. Hvert nyt step opad resulterer i nye muligheder og stillingtagen til hvad der skal være det næste? Hvilken komponent bringer mig videre? Fremad. Opad. Eller bliver valget ensbetydende med at jeg må et skridt tilbage i et nyt forsøg?

Ud med alle resonanser. Såvel elektriske som akustiske.

Hvilken guru skal jeg følge blandt branchens og debatforas mange meninger?

Opgør med domme og fordomme. Fordomme filtrerer forståelsen af det man møder på sin vej. Et brillant indlæg fra Nils Valla.

Citat: Alt du oplever "ser" du igennem dit eget "personlige filter" og bliver således til din "egen forståelse". Lige fra den dag du fødes, sætter du dine oplevelser på hylder, i kasser, inddeler, opdeler ja skaber dig en "vifte" af forståelse.
Denne forståelse som er baseret på dine domme, kan også betegnes "for-domme", da du dybest set har gjort dig dine beslutninger inden du møder/oplever "oplevelserne". Når du læser indlæg på forum, forstår du disse indlæg igennem denne vifte af forståelse (for-domme).
I realiteten kender du ikke "afsenders" intentioner og når så du besvarer et indlæg er det således dybest set dig selv du besvarer. Citat slut.

Citatet er led i forståelsen af, hvordan debatter udvikler sig, som de gør. For jo flere fordomme man besidder, jo mere indskrænket og snævertsynet optræder man. Nogle går så langt som at optræde i rollen som oversmagsdommer, hvis nogen får gode ideer, der ikke lige passer ind i fordomme og forudfattede holdninger. Altså når en holdning eller et givet produkt ikke er i overensstemmelse med smagsdommerens dom. Derved ledes Hi-Fi debatter ind i endeløse cirkler. Ofte uden at føre til andet end gentagelser til beroligelse for de, der helst er fri for overraskelser, som rokker ved fordommene.

Det der smider grus i maskinen er Nils' forstærker. Citat: Min amp lyder forskelligt alt efter om den står på sine gummifødder eller stilles på højkant på sine metal "håndtag" (mindre bas). Citat slut.

Og nu vi er ved domme og fordomme. Zig skriver til Lydjørgen. Citat: Du har som signatur ”Hi-Fi består af præcision og klang”.
Jeg er sikker på, at det betyder noget for dig. Det giver mening for dig. Det giver ikke mening for mig. Overhovedet. Men derfor behøver vi ikke at være uvenner, og du behøver ikke at skifte din signatur af den grund. Det er hvor du er, og det opsummerer, hvad du har fundet ud af. Bravo. For dig. Men det nytter ikke noget at ville overbevise andre om, at det kun handler om dét. Og hvorfor skulle man da prøve?
For alle ved: Hifi handler om Penge og Bullshit. Citat slut.

Derved har vi endnu en – fordom – på plads.


2 x 1.000 watt i 3,3 Ohm..er nu en realitet.


2018 ©Kaj Reinholdt MogensenProjekter siden 2010.

Klik på billeder og logoer for adgang til emnerne
Delefilter.

Konstruktion af 24/24dB Linkwitz-Riley delefilter til JERN14 FIRST EDITION.


Forforstærker.

Sideløbende med højttalerprojektet konstruerede og byggede jeg disse to forforstærkere med elektronisk delefilter til subwoofer.
Subwooferen.

En prototype. Bygget på disse 18” LF18X401 RCF enheder. Drevet med en T-AMP 2400 forstærker fra THOMANN på 2x650WRMS/8 ohm. Gennem anvendelse af to enheder og det ISOBARISKE princip (vist nedenfor) halveres behovet for kabinetsvolumen. Uden det går ud over resonansfrekvens og frekvensgang nedadtil. Og med to enheder og to svingspoler, en eller allerbedst to forstærkerkanaler – en til hver højttalerenhed - er basgengivelsen holdt i et jerngreb. Med en autoritet man næppe tror mulig. Frekvensmåling udendørs (ikke begrænset af lytterum viste en så lineær frekvensgang ned til 20 Hz at jeg troede jeg målte på elektronikken i stedet for højttalerne. Men det viste sig at være subwooferen!Med en effektformåen på 1000W pr. enhed og en effektivitet på 98dB/2,83Vrms (1W/8 ohm) reduceres behovet for forstærkereffekt til en 1/10 af det der er nødvendig til de ofte anvendte 88-89dB følsomme enheder. Eller sagt på en anden måde. 10W til denne højttaler vil kræve 100W til en 88dB følsom enhed. 500W til en LF18X401 spiller med samme niveau, som man til en ”normal” enhed skulle have 5000W til rådighed for at gøre. Så betydningen af effektivitet er til at få øje på.
Billedet nedenfor. Der er ikke vist den 15mm aluminiumsring der skal monteres mellem enhederne, så membranernes kanter ikke kommer til at berøre hinanden under drift.
Konstruktion og bygning af LOW IMPEDANCE DRIVE PRE-AMPLIFIER. Båndbredde: 5- 100,000 Hz +0/-1 dB THD+N <0,07%THD @ load >100 Ohm / 10nF ! Output impedance 57 Ohm / 5-40000 Hz.
Konstruktion og bygning af to LOW IMPEDANCE DRIVE POWERAMPLIFIER.

Dual parallel power supply. 2x330W/6,6Ohm/<0,1%THD+N/IMD begge kanaler drevet samtidig. 435W/6,6 Ohm/<0,1% THD+N/IMD ved én kanal drevet.
Igangværende projekt. Bygning af to stereo effekttrin. Beregnet til mindst 2x500W/6,6 Ohm –2x900W/3,3 Ohm @ <0,1%THD+N.


Den først er bygget.

Måling d. 27. Januar 2018. En kanal drevet: 1090 Watt i 3,3 Ohms belastning. (Fire cifre. Den er god nok.


Strømbegrænseren er stillet til 40 Ampere. Svarende til dynamisk drift af impedanser ned til 2 Ohm.

Hver kanal er udstyret med 2x20 parallelt koblede udgangstransistorer. De er styret af 4 drivertransistorer i klasse A mode. Alle monteret på kølepladen. Input og driverkredsløbene er i udgangen bestykket med tilsvarende to udgangstransistorer (indsat billede). Hver med 150W/15A effektkapacitet. Strømforsynet fra en 12 kg, 2000VA ringkernetransformator, gennem to parallelt koblede 50A brokoblede ensrettere til to elektrolytbanke. I alt 160.000uF/100V driftsspænding. Forbundet med 30mm2 messingskinner og placeret i to grupper ved udgangstrinene. Kondensatorbankene er forbundet til udgangstrinene med fire 6mm2 kun fem centimeter kabler til de tilsvarende messingskinner, som forbinder powerrailens mange parallelt koblede udgangstransistorer. Højttalersignalet fra alle transistorerne anvender ligeledes 30mm2 messingskinner ud til højttalerrelæerne, to paralleltkoblede hver på 20A/250V, placeret få centimeter fra terminalerne. Drivertrinene strømforsynes fra hver sin strømforsyning. Med egen ensretter og 2x9000uF/100V.
Amplifier Grounding.

Den lydmæssigt største hemmelighed i mine forstærkerkonstruktioner er analysen og konstateringen af vigtigheden i at separere ”signalground” og ”powerground”. Resultatet blev som vist på billedet. Ingen forbindelse mellem signal- og powerground andre steder end på starground. Det neutrale stelpunkt.

Problemstillingen er, at man fristes til at sige, at stel er stel. Ligegyldig hvor og hvordan. Derved kommer man til at sammenblande signalet med støj og små spændingsvariationer fra strømforsyningen. Og da forstærkerens forstærkning og lydgengivelse er forskellen mellem indgangssignal og udgangssignal, får man det mest præcise resultat ved, at indgang og feedback har samme nulpotentiale (stelpunkt). Upåvirket af alt andet. Diagrammet er første gang anvendt i min Xtreme Project forstærker og blev publiceret i foråret 2018 i denne tråd på Nerds.

I december 2018 skrev trådstarter alias Maleren dette. Citat:

Anyways: jeg har testet ny starground her til aften, efter anvisninger her i tråden, på min anden Acurus A250 som jeg bruger dagligt, med input/feedback ground til chassis og resten ved psu center... - og resultatet heraf er intet mindre end imponerende.

Sikken en ro der kom på lydbilledet og brum fra trafoen er væk som en lille sidegevinst.

Citat slut.
Forstærkeren set fra bunden.

Venstre øverst: Softstart og ventilator styring. Venstre nederst: VU meter belysning og indikator styring. Højre øverst: DC og overload protection. Delay og relæstyring af højttalerrelæer. Højre nederst: VU meter kontrol. Spidsvisende logaritmisk.Fra computer til højttaler. Brug programmer som understøtter brugen af ASIO drivere sammen med tilhørende DAC. Her vist min TASCAM UH-7000. Musikkens rå data bliver med ASIO sendt DIREKTE til DAC'en i Bit Perfect kvalitet.

Hearing Is Believing”.