Kajs Klumme.21. Januar 2018.

Klokken er 22:31. De første toner fra den nye 2x500W forstærker strømmer ud fra højttalerne! Til trods for fuglereden af tilslutningerne og kabler til oscilloskop og alskens målegrej suppleret med mange bump og forhindringer undervejs fungerer det nu som tilsigtet.

Den skarpsindige læser lægger sikkert mærke til at at jeg skriver ”to gange 500W” om den nye forstærker. Det skulle jo have været to monotrin. Ja, rigtigt set. Men da jeg så raden af de mange transistorer i alt 88 stk. fordelt på to køleprofiler, besluttede jeg at dele dem mellem to kanaler. Bygge den i stereo. Det betyder også at jeg kan stå med to forstærkere hver på 2x500W når jeg engang bliver helt færdig med projektet.

Det overraskende ved lydgengivelsen er at jo mere elektronik – komponenter – jeg har stoppet i konstruktionen, jo mindre lyder det af elektronik. I den sene aftentime ved lav styrke var der en uventet tydelig oplevelse af at lytte til musikken. Selv om jeg havde sat mig til lytte til elektronikken. Det var jo mit arbejde jeg skulle evaluere. Om det har været besværet værd. Det glemte jeg helt da jeg lukkede øjnene.

Selv om jeg grundlæggende benytter de samme ingredienser i konstruktionen er oplevelsen af ”soundstage” det første jeg bemærkede. Som om musikken nu var i 3D. Tydelig bedre end i de mindre udgaver. Og det overraskede mig. Kunne det nu være sandt? Men efter endnu et grundigt lyt efter en god nattesøvn med opfriskede sanser her dagen derpå må jeg erkende at min fremgangsmåde har fået de mange komponenter til at samarbejde. Til det bedre. Selv ved lav styrke fornemmes der en øget dynamisk gengivelse. Hjulpet af ”soundstage” trækker det helhedsindtrykket en stjerne op. Alt sammen vurderet ved samme lydstyrke som jeg normalt anvender. Så det er ikke forstærkerens kræfter der prøves af.

Og så er der episoden fra opbygningen. Chokket. Jeg startede med den ene kanal og havde ikke sikret mig at elektrolytterne var afladet. Under den videre montage ramte en kabelsko metalskinnerne på elektrolytterne til den positive spænding. …..... Og med et gigantisk smæld og dybe kratere i metallerne kunne kabelskoen ikke bruges længere. Der er energi i de elektrolytter!


Projekter siden 2010.


Konstruktion af 24/24dB Linkwitz-Riley delefilter til JERN14 FIRST EDITION.

Sideløbende med højttalerprojektet konstruerede og byggede jeg disse to forforstærkere med elektronisk delefilter til subwoofer.
Subwooferen. En prototype. Bygget på disse 18” RCF enheder. Drevet med en T-AMP 2400 forstærker på 2x650WRMS/8 ohm.Konstruktion og bygning af LOW IMPEDANCE DRIVE PRE-AMPLIFIER. Båndbredde: 5- 100,000 Hz +0/-1 dB THD+N <0,07%THD @ load >100 Ohm / 10nF ! Output impedance 57 Ohm / 5-40000 Hz.
Konstruktion og bygning af to LOW IMPEDANCE DRIVE POWER AMPLIFIER. Dual parallel power supply. 2x330W/6,6Ohm/<0,1%THD+N/IMD begge kanaler drevet samtidig. 435W/6,6 Ohm/<0,1% THD+N/IMD ved én kanal drevet.
Igangværende revideret projekt.

THE Xtreme PROJECT. Bygning af to stereo effekttrin. Forventet: Hver på 2x500W/6,6 Ohm – 2x900W/3,3 Ohm @ <0,1%THD+N
Status 8. december, 2017. Hver kanal er udstyret med 2x20 parallelle udgangstransistorer styret af 4 drivere i klasse A mode monteret på kølepladen. Input og driverkredsløbene til venstre er i udgangen bestykket med tilsvarende to udgangstransistorer. Alle med 150W/15A effektkapacitet. To elektrolytbanke. I alt 2x80.000uF/92V driftsspænding. Fordelt på begge sider. Forbundet monteret med 30mm2 messingskinner. Disse forbindes med to kraftige fem centimeter kabler til de tilsvarende messingskinner, som udgør powerrailen til de mange parallelt koblede transistorer. Tilsvarende skinner anvendes til højttalersignalet helt ud til terminalerne. Kun afbrudt af højttalerrelæerne. Hver på 20A/250V. To parallelt koblede til hver kanal.

Drivertrinene strømforsynes fra hver sin strømforsyning. Med egen ensretter og 2x9000uF/100V. Transformator 12 kg. 2000W.
Bottom view below.

Venstre øverst: Softstart og ventilator styring. Venstre nederst: VU meter belysning og indikator styring. Højre øverst: DC og overload protection. Delay og relæstyring af højttalerrelæer. Højre nederst: VU meter kontrol. Peak reading RMS logaritmisk kontrol.

Musikgengivelsen rykker op i highend klassen med følgende opskrift.

Fra PC til højttalerne. Køb adgang til Spotify Premium. Afspil Spotify playlister med programmet FIDELIFY via ASIO drivere til understøttende TASCAM UH-7000 DAC.

Man tvivler til man oplever det.